Необходимо ли е да изключвам бойлера си?

Когато става въпрос за правилна експлоатация на бойлера, обикновено, специалистите, занимаващи се с поддръжка и ремонт на бойлери получават почти винаги един и същи въпрос от абсолютно всеки свой клиент.
Трябва ли да изключвам бойлера?
Дойде време да разберем. А добрата новина е, че получавате надежден и сигурен отговор, защото той е предоставен от нашия екип с дългогодишен опит в профилактиката и ремонта на бойлери.

Да изключвам ли бойлера, докато се къпя?

Хората обикновено се притесняват от този вид отоплителен уред докато се къпят и го използват. Ето защо много потребители предпочитат да изключват бойлера, докато се къпят. Истината е, че в името на сигурността, това е добро решение, особено ако наскоро сте получили сигнал за нужда от ремонт на бойлера. От друга страна, експертите са категорични, че ако електрическата инсталация разполага със ДТЗ или има трето заземително жило и не изключите бойлера, докато сте в банята, рискът от опасност е сведен до минимум. Ако бойлерът е монтиран от професионалист, той не ви застрашава, дори когато е включен и сте в банята.

Да изключвам ли бойлера от време на време с цел профилактика?

Като всеки друг уред, и бойлерът има нужда от „почивка“. Разбира се, това не означава, че трябва често да го изключвате, за да не си докарате главоломни и редовни високи сметки за услугата ремонт на бойлери. От време на време обаче е добре да се направи профилактика на бойлера и той да бъде изключен. Специалистите съветват да го правите, докато ви няма у дома за дълго време, например, за да не се лишавате от топла вода. Последно, но не по важност, имайте на предвид, че дори при пълен резервоар с топла вода, не бива да изключвате бойлера, ако смятате да я използвате няколко часа по-късно. През това време, водата ще изстине и реално бойлерът ще изхаби двойно повече електрическа енергия, за да я затопли наново.