Съвети за поддръжка и профилактика

Съвети за поддръжка и профилактика, с които да избегнем евентуален ремонт на бойлера

Електрическите уреди работят на принципа на човешкото тяло.
Превенцията е най-доброто лекарство срещу болести. По същата логика можем да твърдим, че качествената поддръжка и навременната профилактика са гаранция за намаляване на риска от евентуален скорошен ремонт на бойлера.
Именно това е днешната ни тема на разговор, на която, между другото, е препоръчително да обърнете сериозно внимание. Така ще си спестите и пари, и неприятности за в бъдеще.
От закупуването до първия ремонт на бойлера – винаги се придържай към инструктажа на вашия доставчик
Без значение дали купувате домашния бойлер директно от производителя, или от голяма верига за електроуреди (включително и друг тип дистрибутори), от особено голямо значение е да се придържате към съветите на специалистите.
С други думи, попитайте за типа и начините на поддръжка на избрания от вас модел в магазина още преди да заплатите на касата за него.
Имайте на предвид, че в цената на някои бойлери е включена и периодична профилактика, както и ремонт на бойлера директно при производителя.
Възползвайте се от този бонус, ако ви се полага!

Профилактика на бойлера – как, какво и кога да го правим?

Ако не искате да оставате без топла вода за дълго време и да харчите излишни пари за ремонт на бойлера, най-добре е да сте наясно с методите за поддръжка на уреда още преди да сте го закупили.
Профилактиката на бойлера не е нито сложна, нито бавна, особено ако за целта се доверите на експерти в областта. Ето какво се прави, за да поддържате нормалното експлоатационно състояние на бойлера:

  • Редовно отваряне на бойлера с цел почистване. Главно се цели премахването на котления камък, с което пък от друга страна, удължавате живота на нагревателя.
  • В случай на каквото и да е отклонение от нормалния режим или дадена функция на бойлера, веднага се свържете със специалист. Колкото по-рано се установи проблема, толкова по-евтин е ремонтът на бойлера.
  • Бойлерът не бива да е включен целогодишно без прекъсване.

Добра профилактика е да изключвате за по-дълго време, например, докато сте на почивка. А вие поддържате ли бойлера си в изправно състояние и осигурявате ли му необходимата профилактика навреме?